Iniciem un a nova acció: “La recollida de l’arròs”

Recollida d'arrós a Casamance 

Projecte Xevi inicia una nova acció a Casamance. La recollida de l'arròs.

Durant el mes de desembre, a les terres senegaleses, és el temps de la recollida de l'arròs. Els camps són ben verds i les espigues dels arrossars llestes per ser collides.

Una tasca en la qual participa tota la comunitat veïnal, dones en la seva majoria. Aquesta recollida es fa de manera manual, tallant una a una cada  una de les espigues d'arròs amb un ganivet i anar fent pilonets que, en acabar la jornada, són recollits un a un. Una feina molt elaborada que es treballa de manera totalment manual.

Les dones encarregades de fer la recollida d'arròs treballen a plè sol, amb temperatures que ronden els 30º, moltes d'elles inclús, portejant els seus nadons a l'esquena lligats amb fulards mentre una a una, les espigues van tallant. Això si, la música tradicional no hi falta pas per res, a ritme de timbals, càntics i xiulets aconsegueixen que la feina sigui més alegre i menys feixuga.

En aquesta ocasió, a Projecte Xevi  hem volgut col·laborar en aquestes tasques comunitàries. Una expedició de socis i col·laboradors vinguts de Barcelona, Girona i Madrid ens hem unit a les tasques de recol·lecció.

Al llarg de tot una setmana hem tingut l'oportunitat de compartir el dia a dia amb els locals tot fent-los costat en les seves feines dins els arrossars. Ja ben d'hora al matí , carreguem el menjar de tot el dia dins les motxilles, agafem les eines que necessitarem al camp i ens enfilem cap als arrossars. Uns tallen espigues, altres van fent pilons, també tenim qui s'encarrega de guardar i entretenir els fills de les treballadores.  Ha sigut una experiència molt enriquidora, oberta a tot aquell qui vulgui col·laborar, ja siguin socis de la nostra ONG o no, que de ben segur repetirem per la pròxima recol·lecció d'arròs durant el desembre de 2019.

 

 

Share this Post