Madiba. L’ambulància fluvial.

Projecte Xevi a Ponte Saint George

Projecte Madiba 

El mes de Novembre 2017 comencem un nou i engrescador projecte a  Pointe Saint George, un poblat a la riba del riu Casamance la regió de Casamance.

És un poble aïllat, allunyat de las grans ciutats i rodejat per l'entorn rural. L'única connexió que hi ha per terra, és un petit sender que arriba del poble de M’Lomp,  on hi podrem trobar els serveis més bàsics , metge, botigues de queviures i altres. 14 km són els que separen Pointe Saint George i la vida quotidiana. Un llarg camí que si el fem caminant ens pot suposar unes 3h aproximadament, durant l'època seca, ja que, a l'època de pluges, aquest caminet entre els arrossars queda completament inundat durant 5 mesos .

Viure en un lloc tant aïllat pot semblar-nos molt bucòlic i bohemi oi...? Donc si, ho és, però també hi ha una part negativa. Posar-se malalt pot ser un gran problema a Pointe Saint George,  algu que a nosaltres, a vista d'europeu, poden semblar un contratemps sense "importància",  una gastroenteritis, una grip o un atac d'apèndix  poden arribar a ser letals quan estem a 3hores caminant d'una carretera. Per aquest motiu, l’associació de dones del poble, va contactar amb la nostra ONG i ens va demanar si hi havia possibilitat de aconseguir algun mitja de transport i escurçar   així el trajecte entre poblats.

Reunits amb la gent del poble i la junta de Projecte Xevi es va  decidir que el millor mitjà de transport era una barca ambulància. Aquí comença el Projecte Madiba

Durant l'any 2018, a Projecte Xevi, hem treballat de valent per aconseguir fer realitat el "desig" dels habitants de Ponite. 

Finalment la barca va ser feta per un constructor de Dakar, a la rural regió de Casamance és molt difícil trobar fabricants, de barques o qualsevol altra cosa. Es va traslladar a Ziguinchor, capital de la Casamance, en remolc i finalment arribà a Pointe Saint George navegant pel riu Casamance. Aquest projecte ha pogut veure la llum gràcies a les aportacions dels socis i subvencions com la aportat per l'Ajuntament de Palafrugell.

Aquest passat mes de Octubre de 2018, en 14ª pedalada solidària al Senegal, vam tenir l'honor de poder inaugurar i batejar la barca. Madiba, en homenatge al gran activista i polític Nelson Mandela. 

Projectes del 2018:

Així doncs, el poblat queda connectat permanentment amb la vida quotidiana a través del riu, ara, es pot arribar a la civilització des de Point SaInt Georges a un petit embarcador per tal d'accedir a tots els serveis necessaris, tant els malalts com tots aquells que ho necessitin i no puguin fer el trajecte a peu.

Share this Post